Wat is jouw liefdestaal?

Voor een ieder van ons is het van belang dat wij ons geliefd voelen.

Want wanneer je je geliefd voelt zit je lekkerder in je vel, ervaar je meer vreugde en kun je vandaar uit ook makkelijker liefde uitdelen aan mensen om jouw heen.

In de Totalbalancemethode ga je ook aan de slag met jouw liefdestalen en ook zul je ontdekken wat de liefdestalen van jouw geliefden zijn. 

Door het lezen van deze blog  kun je voor jezelf al een tipje van de sluier lichten over wat jouw liefdestaal en die van jouw partner, kinderen, vrienden zijn. Zo kun jij hen die vorm van liefhebben geven wat zij nodig zijn, maar kun je hen ook duidelijk maken wat jij nodig hebt. 

Volgens psycholoog Gary Chapman zijn er vijf universele liefdestalen.

Deze liefdestalen heeft hij beschreven in zijn boek: de vijf talen van de liefde. Iedereen heeft één of twee van die liefdestalen waardoor hij of zij zich het meest geliefd en gewaardeerd voelt. Dit geld uiteraard zowel voor volwassenen als kinderen.

 

 

Liefdestaal 1; Positieve woorden

De liefdestaal van positieve woorden houdt in dat je het belangrijk vindt om positief benaderd te worden met woorden.

 

Je wil horen dat je gewaardeerd wordt. Je vindt het fijn om complimenten te ontvangen of dat een ander benoemd dat je ergens goed in bent.

 

Als je iets voor iemand hebt gedaan vindt je het belangrijk dat iemand daar zin waardering over uitspreekt.

Voorbeelden van positieve woorden:

“ Ik ben trots op je”

“Wat zie je er mooi uit”

“Dank je wel dat je de afwas voor mij hebt gedaan”

 

Liefdestaal 2: Samen zijn

Met deze liefdestaal gaat het jou erom dat je echt contact hebt met je partner, kinderen of vrienden.

Samen leuke dingen doen, samen praten.

Je wilt kunnen praten over wat jou of de ander bezighoudt, samen leuke dingen doen.

 

Het is wel fijn als je partner hard werkt en goed verdient, maar als dat betekend dat hij weinig thuis is en jullie weinig leuke dingen kunnen doen, dan zal dat jou niet gelukkig maken.

 

Zorg dat je leuke dingen plant en tijd vrij maakt voor elkaar.

 

Als jouw partner deze liefdestaal heeft zou hij zich het meest geliefd voelen als jij echt tijd voor hem maakt, zonder televisie, echt aandacht voor hem of haar.

 

Dit geld ook voor jouw kind met deze liefdestaal, zorg dat je regelmatig iets leuks met elkaar doet, iets wat jouw kind graag doet

 

Tijd inplannen waarin jullie echt met zijn tweeën zijn.

Liefdestaal 3: Cadeautjes krijgen

Als jij deze liefdestaal hebt voel jij je pas echt gewaardeerd als je leuke cadeautjes krijgt.

 

Het maakt niet zozeer uit hoeveel het cadeautje heeft gekost, maar dat het met liefde is uitgezocht naar jouw wensen.

 

Alleen al de moeite dat gedaan is om het voor jou uit te zoeken vindt je fijn.

 

Mocht je best wel kritisch zijn op wat je krijgt, geeft dn duidelijk aan aan jouw partner of vriendin bijv: waar jij blij van wordt, wat jij graag zou willen hebben.


Als jij deze liefdestaal hebt geef jij waarschijnlijk ook graag cadeautjes

Liefdestaal 4: Dienen

Als jij deze liefdestaal hebt zul jij waarschijnlijk het meest gelukkig worden wanneer een ander jou helpt. Jij voelt je dan echt gewaardeerd.

 

Ook zul jij waarschijnlijk graag anderen tot  hulp zijn, ook grote kans dat jij werkzaam bent in de zorg.

 

Niet iedereen is van nature dienstbaar, daarom is het wel van belang dat jij duidelijk aangeeft aan bijvoorbeeld jouw partner dat jij het erg waardeert als hij jou ergens mee helpt

 

 

Liefdestaal 5 : lichamelijk contact

Als jij deze liefdestaal hebt dan voel jij je zeer geliefd wanneer de ander je knuffelt  en kust en wanneer je hand in hand loopt.

 

Vaak gaat het ten koste van je eigenwaarde wanneer je partner je niet meer aanraakt.

 

Vooral wanneer jij of je partner niet bent of is opgevoed met lichamelijk contact, zul je meer moeite moeten doen om het wel te leren.

Herken jij jezelf of iemand anders hierin en wil je meer weten over liefdestalen en hoe jij de ander in zijn of haar liefdestaal tegemoet kunt komen?

Je kunt het ook samen doen, erg leuk om zo elkaars liefdestaal te ontdekken en elkaar daar in tegemoet te komen. Het zal jullie relatie goed doen.

 

Op www.liefdestalen.nl vindt je nog meer informatie en een test die je kunt doen om precies te weten wat jouw liefdestaal is.

 

Je kunt natuurlijk ook zelf het boek “de vijf talen van de liefde “van Gary Chapman aanschaffen, het is er ook in een uitgave over de liefdestalen van kinderen. “de vijf talen van de liefde van kinderen”, ook van Gary Chapman

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.