• Kennismakingsgesprek altijd gratis en vrijblijvend
  • Ik werk volgens de RIVM regels

Ik ben arbeidsongeschikt, wat nu?

Gepubliceerd op 6 maart 2021 om 10:30

Als je arbeidsongeschikt bent geworden of dreigt te worden, ga je vanzelfsprekend op zoek naar informatie over wat je kunt verwachten, en je vindt dan heel veel informatie over je rechten, financiën enz. Dat is natuurlijk heel erg belangrijk, maar wat ook van groot belang is dat je ondersteuning mag vinden in wat het mentaal met jou doet.  De zorgen en onzekerheden, een andere daginvulling enz.

Ik ben ooit arbeidsongeschikt geweest, ik weet wat het mentaal met je doet en ook dat er in ieder geval in die tijd niet naar gevraagd werd wat het met mij deed.

Het was in december al 23 jaar geleden dat ik van de een op de andere dag niets meer met beide armen kon.  

In het begin was het  zo dat ik halverwege de week klachten kreeg en na twee dagen rust in het weekend was het over, waarna het halverwege de week weer begon.

Later bleek dit de eerste fase van RSI ( Repetetive Strain Injury) te zijn.Tegenwoordig valt het onder de aandoening KANS. Klachten aan armen, nek en schouders.

Achteraf begrijp ik niet waarom ik niet eerder naar de huisarts was gegaan, ik kan mij het nu ook niet meer herinneren. Wellicht dacht ik dat het vanzelf weer over zou gaan.

Op een dag begon het weer en ging ik over op mijn linkerarm en voor ik het wist, kon ik diezelfde dag niets meer.

Ik melde mij ziek, en ging naar huis.

Alles wat ik deed , veroorzaakte pijn. Tanden poetsen deed pijn, afwassen deed pijn, alles!

Na enkele weken rust, nog geen verbetering en ik werd door verwezen naar een neuroloog die mijn vertelde dat ik in fase 3 van RSI zat, de fase waarin het chronisch was.

Ik kreeg ergotherapie, leerde hoe ik vooral de dingen thuis anders kon doen.

 

Maar wat deed dit allemaal mentaal met mij?

Ik ben door een storm gegaan,er werd mij met 28 jaar verteld dat ik nooit meer zonder pijn zal zijn. Alleen de neuroloog en de ergotherapeut namen mijn klachten serieus, want je ziet niets van RSI, alleen diegene die het heeft voelt het wel.

Ik vroeg mij af hoe dat  moest als ik nooit meer kon werken, wat ik nog voorstelde als ik dat niet meer kon, hoe mijn leven er uit zou zien.

 

Maar ik ben er door gekomen. Mijn leven bleek ondanks mijn beperkingen toch nog zinvol. Ik werd moeder en ging mij daar op richten. Het leek mij juist wel goed dat het voor een geadopteerd kind die al haar geboorteouders is kwijtgeraakt van groot belang was dat er altijd een ouder thuis was. Er zaten goede kanten aan het feit dat ik er altijd voor ze kon zijn. Ik deed vrijwilligerswerk in het AZC. 

Ik ging wel in een reintergratietraject, ik mocht een opleiding doen voor receptioniste.

Hoe ze dat bedacht hadden, iemand met RSI een opleiding voor receptioniste laten doen met computerwerk?  Ik haalde mooie cijfers , maar strandde tijdens mijn stage, mijn klachten gingen weer hard achteruit door het computerwerk.

Ik heb jaren met vallen en opstaan, toch een licht herstel ontvangen aan mijn armen.

Steeds minder vaak kwam er een flinke terugval voor, waardoor ik weer een tijd zeer weinig kon. Ik leerde er steeds beter mee omgaan, leerde mijn grenzen.

Na een aantal jaren ging ik eens naar de huisarts om te vragen of er al een medische oplossing was voor mijn probleem. Vol verbazing was hij ,dat ik nog steeds klachten had, want ik liep  normaal.

Hallo, ik heb geen RSI in mijn benen!

Ik ging zelf op onderzoek uit en ontdekte de RSI vereniging, Daar hadden ze een lijst met allerlei mogelijkheden, therapieën e.d. 

 

Ik ging zelf op onderzoek uit en ontdekte de RSI vereniging, Daar hadden ze een lijst met allerlei mogelijkheden die min of meer zouden helpen. Ik hield deze site goed in de gaten. 

Een aantal jaren later las ik iets over dry needling. Hiervoor kon je terecht bij de fysiotherapeut. RSI veroorzaakt knopen in je spierweefsel dat de pijn veroorzaakt. Bij dry needling steekt de therapeut een dunne naald in zo’n knoop, deze knoop gaat eerst verkrampen, daarna ontspannen. Zo verdwijnt de knoop en ontspannen je spieren. Op sommige plaatsen had ik meer dan 1 behandeling nodig.

De Fysiotherapeut vertelde ook dat als je jaren pijn hebt, jouw hersenen min of meer pijn verwachten als je iets doet en daardoor behoud je klachten. Ik moest mijn hersenen herprogrammeren zei hij, om steeds minder pijn te ervaren.

Dat is ook gelukt, het is nu wel al langer dan 5 jaar geleden dat ik dat heb gehad en ik ben voor ik schat, 95% hersteld. Ik heb nog wel eens klachten, en dan moet ik wel eens een paar dagen bepaalde werkzaamheden laten liggen, dat is dan vervelend, maar meer ook niet.

Het advies van het begin dat ik rust moest nemen is misschien ook helemaal niet zo’n goed advies geweest, ik het in al die jaren geleerd dat juist veel bewegen ervoor zorgt dat de klachten sneller over gaan, zolang er maar niet te lang spanning op kwam.

Ik was inmiddels wel al weer een paar jaar aan het werk, in een verpleegtehuis, een ideale baan waar ik veel afwisselde werkzaamheden deed en daardoor niet zo snel weer klachten had. Ik begon met een paar uur per week.

Na de dry needling kon ik binnen een paar jaar wel 20 uur per week werken.

Ik ben er in een zeer langdurig proces goed doorheen gekomen, ik kan nu zelfs deze blog in één keer uittypen, zonder een centje pijn.

Maar wat als ik niet was hersteld? Hoe was ik er dan mee omgegaan?

Ik ben er zonder therapie doorheen gekomen, ik had houvast aan mijn gezin, familie, vrienden en kerkelijke gemeente. Mijn geloof dat ik niet alleen wat waard ben als ik alles kan en fulltime werk.

Je bent meer dan je werk, dat heb ik echt wel geleerd. Meer dan wat je kunt. Je bent waardevol, ook wanneer je arbeidsongeschikt bent en ook dan kun jij jezelf nog nuttig maken.

Hieronder staat een reactieformulier, als jij arbeidsongeschikt bent geworden zou ik het fijn vinden als je mij hieronder iets wilt vertellen over hoe jij het ervaart, wat het met jou doet , waar jij tegenaan loopt. Misschien heb je tips voor anderen? Laat het hieronder weten. Zo kun je elkaar er weer mee helpen.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.