Symptomen die kunnen wijzen op een burnout

Iedereen neemt weleens teveel hooi op de vork, maar wanneer dat te veel en te vaak gebeurd kan dit leiden tot stress en of een burnout.

Een burnout herken je aan een aantal symptomen, door hier alert op te zijn kun je voorkomen dat je daadwerkelijk in een burnout terecht komt.

Weinig energie

Weinig energie hebben is een veelvoorkomend symptoom van een burnout. Je voelt je lusteloos en ligt regelmatig op de bank. Zelf activiteiten zoals bijv. iets leuks ondernemen met een vriendin kun je nu niet opbrengen.

Prikkelbaar.

Ben je sneller geïrriteerd dan normaal en schiet je om kleine dingen al uit je slof, wees dan alert. Door te vaak overbelast te zijn kun je minder hebben.

Lichamelijke klachten

Mensen met een burnout kampen ook vaak met lichamelijke klachten, zoals hoofdpijn, darm- en maagklachten, spierpijn, hartkloppingen, verkoudheid, een hoge bloeddruk en chronische vermoeidheid.

Piekeren.

Doordat je alsmaar onder druk staat, heb je geen rust aan je hoofd en ben je voortdurend aan het piekeren.

Slecht slapen.

Je bent oververmoeid en toch kun je niet slapen, door alle stressgedachten die blijven komen.

Als je eindelijk slaapt, droom je onrustig.

Onverschillig

U vindt het moeilijk zich bezig te houden met het wel en wee van uw familie en vrienden, ook voel je je minder betrokken bij je werk en collega’s.

Onzeker

Je hebt last van minderwaardigheidsgevoelens en voelt je onzeker

Achterdochtig

Vertrouw je nog maar weinig op mensen? Heb je het gevoel dat ze achter je rug om praten? Ook dat kan wijzen op een burnout

Emotioneel uit balans

Huil je waar je anders nooit om huilt?, heb je last van stemmingswisselingen”, is het een warboel in je hoofd? Dat kan betekenen dat je een burnout hebt.

Ongezonde leefstijl

Ben je ongezonder gaan leven omdat je bijv, gewoon de energie niet hebt om s’avonds na je werk nog te gaan koken, zie je er opeens als een berg tegenop om naar de sportschool te gaan en sla je steeds vaker over. Een burnout heeft ook zijn weerslag op jouw leefstijl.

Concentratie en geheugen problemen

Doordat je overprikkeld en moe bent, kun je aandacht moeilijk richten op de taak waar je mee bezig bent, je gedachten dwalen voortdurend af. Ook vergeet je vaker dingen om dat je door de aanhoudende belasting moeilijker informatie opslaat.

Ook kan het zijn dat je vaker fouten maakt dan voorheen omdat je je minder goed kunt concentreren, dit zorgt vaak alleen maar voor nog meer stress.

 

Heb jij het vermoeden dat je een burnout hebt, of dat je er tegen aanhangt? Neem gerust contact met mij op om te informeren wat ik hierin voor jou kan betekenen

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.