Eenzaamheid en hoogsensitviteit

Eenzaamheid lijkt tegenwoordig steeds vaker voor te komen, er worden zelfs al tv-spotjes over gemaakt. Het is niet langer alleen een probleem voor ouderen. Veel jongeren en ook Hsp'ers hebben ook te maken met gevoelens van eenzaamheid. Jij staat hierin dus niet alleen.

Waarom voelen Hsp'ers zich vaak zo eenzaam?

Hoog sensitieve personen zijn gevoeliger voor prikkels dan de meeste mensen, wat ervoor zorgt dat ze sneller overprikkeld raken en meer tijd nodig hebben om te ontspannen. Soms kiezen ze er dus voor om alleen te blijven om op te laden, maar ook omdat ze het heerlijk vinden om hun eigen ding te doen.

Bovendien hechten hoog gevoelige mensen veel waarde aan diepgaande relaties en worden ze niet blij  met voornamelijk oppervlakkige contacten. Als je omgeving weinig gelijkgestemden heeft, kan dat al snel gevoelens van eenzaamheid teweegbrengen.

Af en toe eenzaam voelen is normaal, maar als je je continu alleen voelt, kan er een dieper probleem zijn. Misschien heb je een patroon ontwikkeld waardoor je vast blijft zitten in gevoelens van verlatenheid en afwijzing. In dat geval kan het helpen om hulp te zoeken, bij een coach, counselor of therapeut.

Hieronder vind je enkele praktische tips die kunnen helpen eenzaamheid te verminderen:

Zoek contact met gelijkgestemden. Probeer bijvoorbeeld lid te worden van een HSP-groep op sociale media, bijvoorbeeld op Instagram @hoogsensitiefenchristen,  of ga naar een bijeenkomst of workshop waar je mensen kunt ontmoeten die vergelijkbare ervaringen hebben.

 Zoek activiteiten die je leuk vindt en waar je anderen kunt ontmoeten, zoals een sportteam, een hobbygroep of vrijwilligerswerk. Op www.eenzaam.nl kun je meerdere websites vinden waar je vrijwilligerswerk kunt vinden of andere manieren om sociale contacten op te doen.

Zorg goed voor jezelf. Besteed aandacht aan je lichaam, ziel en geest en zorg ervoor dat je genoeg slaapt, gezond eet en voldoende ontspant.

Ben je lid van een kerk? Ga dan wat vaker na andere bijeenkomsten die worden georganiseerd naast de zondagsdiensten. Biedt je aan voor vrijwilligerswerk of bezoek gemeenteleden.

Soms kan eenzaamheid als een donkere wolk boven ons hoofd hangen.

Heb je wel eens gedacht aan schrijven? Het is eenvoudig: koop een mooi schriftje en schrijf alles van je af.

Stel jezelf vragen zoals: Waarom voel ik me eenzaam en hoe voelt dat? Accepteer deze gevoelens, ze mogen er zijn. Misschien komt het door het gevoel dat je geen diepe verbinding hebt met anderen, ook al heb je veel kennissen.

Denk na over wat je zelf kunt doen om je minder eenzaam te voelen.

Ben je veel binnen en voel je je daarom ook meer alleen? Probeer erop uit te gaan! Het kan wat onwennig aanvoelen, maar als je ergens heen gaat waar andere mensen zijn en je anderen begroet, kan dat leiden tot contact en kan je je minder alleen voelen. Zelfs met sommige mensen die je niet goed kent, kan een simpel praatje leiden tot een fijn gesprek met wat meer diepgang. Als HSP'er ben je misschien niet altijd even goed in het praten over koetjes en kalfjes, maar oefening baart kunst!

Hoewel het voor introverte mensen ( toch 70% van de Hsp )misschien niet makkelijk is, is dit wel dé manier om uit een isolement te komen.

Het is ook goed om naar je verwachtingen van contacten te kijken, omdat verwachtingen in vriendschappen en andere relaties heel verschillend kunnen zijn. Als je het gevoel hebt dat je tekort wordt gedaan in bepaalde relaties, bespreek dan de verwachtingen van jou en de ander. Dit schept duidelijkheid binnen de relatie.

Ook weer heel spannend zoiets natuurlijk, maar in een goede vriendschap moet dit bespreekbaar kunnen zijn.

Ik hoop dat ik jou hiermee wat voor heb geholpen en dat jij je minder vaak eenzaam zult gaan voelen.

Wil je hier graag meer hulp in, aarzel dan niet om eens een gesprek met mij aan te vragen.

 

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.