7 talenten van hoogsensitieve personen

Ik benadruk altijd graag de positieve kanten van hoogsensitiviteit.

Veel van de hsp die ik in mijn praktijk krijg, benadrukken vooral de negatieve kant van hun hooggevoelig zijn, en dat is ook niet zo gek wanneer ze nog  worstelen met negatieve ervaringen,   en nog eerst door een proces van heling moeten gaan.

Ik geloof dat het ook heel heilzaam werkt als je gaat leren welke positieve kanten het hooggevoelig zijn heeft.

Daarom wil ik het in deze blog hebben over de talenten die het hooggevoelig zijn met zich mee brengt.

 

Inlevingsvermogen

Wanneer een gevoelige vrouw start met de coaching dan zitten ze vaak vooral nog in de valkuil van het zich zo goed kunnen inleven in de ander. Hsp voelen de emoties van anderen aan en kunnen heel goed begrip opbrengen voor de situatie waarin de ander zich bevindt, soms zelf zo goed dat het is alsof het om henzelf gaat.

De sociale gebieden in het brein zijn sterker geactiveerd dan bij een niet-hsp en daardoor kunnen ze zo goed aanvoelen wat hun partner/kind/klant/vriendin nodig heeft. Door daar telkens op in te spelen en daar iets aan te willen doen/oplossen kunnen ze soms vergeten nog goed genoeg voor zichzelf te zorgen en cijferen ze zichzelf helemaal weg.

Dit heeft ook vaak te maken in wat voor omstandigheden ze zijn opgegroeid en waarin ze nu leven.

Wanneer de wortels hiervan zijn gevonden, uitgetrokken en geheeld komt er meer ruimte om hun talent van het zich zo goed kunnen inleven op een gezonde manier in te zetten.

 

Sterke intuïtie

Een hsp neem zoveel details waar dat ze een veel grotere bron van informatie hebben van waaruit ze kunnen putten. Misschien herken je het wel, dat je in sommige situaties gewoon weet wat je moet doen, zonder precies uit te kunnen leggen waarom je dat zo zeker weet, maar je voelt het gewoon dat dat de juiste keuze of manier is. Je voelt gewoon diep van binnen dat het “goed”is. Dat is een sterke intuïtie

 

Weloverwogen beslissingen maken

Hsp hebben vaak meer tijd nodig om een beslissing of keuze te maken, dit komt door de diepgaande informatieverwerking en het goed afwegen van alle verschillende opties. Soms zien anderen dat nog wel eens als teveel ‘”beren op de weg zien” . Hoogsensitieve mensen denken vaak een paar stappen vooruit, waardoor ze eventuele voor-en nadelen al voorzien. De beslissingen die ze uiteindelijk maken zijn daarom vaak weloverwogen.

 

Details waarnemen

Hsp zien vaak de kleine dingen die de ander ontgaan, als zorgvuldigheid belangrijk is is dit een belangrijk talent om in te zetten. BIjv. een mooie aankleding in een hotellobby dat tot in de puntjes verzorgd moet zijn of in de bediening zodat je zeker kunt zijn dat geen gast iets te kort komt.

 

Creatief denken

Veel hsp kunnen goed “out of the box” denken.

Onverwachte verbanden en vernieuwende oplossingen bedenken. Hsp combineren alles wat ze opmerken met wat ze al weten met elkaar, waardoor ze creatieve ideeën krijgen.

 

Het belang van een ieder in een groep goed in het oog houden

De hersenen van hsp zijn zeer alert op sociale signalen, ze doorzien daardoor vaak  de sociale context en kunnen de belangen van een ieder goed inschatten. Organiseert een hoogsensitieve persoon iets voor een groep of familie dan kun je zeker zijn dat ze rekening houden met een ieder. Vaak doen hsp erg hun best om de harmonie in een groep/familie of team te bewaren, dit kan soms erg veel energie kosten en de persoon over zijn of haar grenzen laten gaan.

Ook hierin is bewustwording en grenzen leren stellen voor jezelf en de ander, van groot belang , om dit talent zo goed mogelijk te benutten.

 

Zelfreflectie

Het zelf reflecterende vermogen van een hsp is vaak heel goed, dit kan een groot voordeel zijn.

Je ziet jouw aandeel eerlijk in bijv. een conflict en hebt misschien niet zoveel moeite om jouw fouten toe geven, dit kan  belangrijk zijn voor het oplossen van een conflict.

Kijken hoe je de dingen tot nu hebt gedaan en hoe je het anders zou kunnen doen stimuleert groei in je persoonlijke ontwikkeling.

Hierin geldt wel dat je op je zelf weer niet te kritisch moet zijn, je mag eerlijk naar jezelf zijn, maar ook mild. Vaak zijn hsp nogal kritisch op zichzelf, leggen de lat soms te hoog, dat mag best wat minder.

Reactie plaatsen

Reacties

Gerda
een jaar geleden

Mooi Janny, hoe je de positieve kanten beschrijft!
Komt echt bemoedigend en inspirerend over zoals je dit verwoord.
Wilde ik even zeggen 😊
Groetjes, Gerda Groeneveld

Liesbeth Prins
een jaar geleden

Mooi en herkenbaar verwoord Janny!

Groetjes, Liesbeth.